• 2 voturi - 4.5 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum se scrie o recenzie

#1
Majoritatea cititi foarte mult...asta o stim pentru ca asta este principalul motiv pentru care va aflati pe acest forum. Si totusi foarte putini indraznesc sa ne impartaseasca impresiile lor de lectura.
Am hotarat asadar sa va ofer un text despre cum se scrie o recenzie. Sper sa il cititi cu placere si poate invatati ceva din el. Desigur noi nu suntem atat de stricti. Orice parere cu privire la cartile pe care le-ati citit este bine venita. AIci veti gasi numai cateva puncte la care va puteti referi atunci cand scrieti despre o carte. Succes si spor la lectura!


Textul este tradus si adaptat de aici: http://www.library.dal.ca/how/bookrev.htm

Exista doua metode de abordare pentru recenzarea unei carti. O recenzie descriptiva este aceea in care autorul ofera informatiile esentiale despre o carte fara entuziasm si exagerari. Aceasta recenzie include descrieri si expuneri, scopul autorului si citate sugestive din text. O recenzie critica este cea in care autorul descrie si evalueaza cartea din punctual de vedere al standardelor literare si istorice acceptate si isi sustine aceasta evaluare cu exemple din text. Urmatoarele puncte va vor oferi cateva sugestii pentru a invata sa scrieti o recenzie critica.

Cerinte de baza
In cateva cuvinte, cel care intocmeste recenzia trebuie sa cunoasca doua lucruri pentru a scrie o recenzie critica:
• Evident, lucrarea recenzata
• caracteristicile genului caruia ii apartine opera (roman, povestire, biografie, poezie, etc.).
1. Cunostintele cu privire la opera include nu numai incercarea de a intelege scopul autorului si metodele prin care partile componente ale operei contribuie la atingerea acestui scop ci si cunostinte despre autor – nationalitatea acestuia, perioada in care a trait, alte lucrari, etc. .
2. Cunostintele despre genul din care face parte opera include intelegerea acestei forme de arta si cum functioneaza ea. Fara acestea, recenzorul nu are standarde istoice sau literare pe care sa isi bazeze evaluarea.

Lucruri estentiale la recenzie

1. Descrierea si nu sumarul cartii. Este necesara o descriere suficienta astfel incat cititorul recenziei sa poate intelege gandurile autorului. Aceasta povestire a continutului cartii poate fi inclusa in remarcile critice.
2. Cate ceva despre autor (nu o biografie intreaga). Informatiile biografice trebuie sa fie relevante pentru subiectul recenziei si sa imbunatateasca intelegerea lucrarii de catre cititor.
3. O aprecierea, oferita de preferat indirect, prin descriere si expunere pe baza scopurilor autorului.. Desi o recenzie critica este de fapt exprimarea unei opinii, ea trebuie sa fie o apreciere bine-gândita incluzand:
o scopul autorului asa cum a fost el perceput de recenzor
o parerea autorului recenziei cu privire la cat de bine si-a indeplinit scopul autorul operei.
o Dovezi care sa sustina parerile recenzorului cu privire la realizarile atuorului .

Pasi preliminari
1. Cititi cartea cu atentie.
2. Notati-va eventualele pasaje pe care le veti folosi ca citate.
3. Notati-va impresiile pe parcursul lecturii.
4. Oferiti-va timp pentru a asimila ceea ce ati citit astfel incat sa puteti privi cartea in perspectiva.
5. Retineti ca va trebui sa oferiti cititorului recenziei o singura impresie clara asupra cartii.


Va urma...

#2
Citind acest post am remarcat ca nu prea am respectat ceea ce scrie acolo,insa niciodata nu e prea tarziu..am mai invatat ceva azi(pe langa cursul meu cel de toate zilele).Multumesc GothAngel

#3
Dupa cum probabil ai observat nici eu nu am respectat tot....mai urmeaza cate ceva din articol si ai sa vezi ca sunt multe lucruri pe care le putem scrie in recenzii. Dupa cum am zis nu suntem la scoala sa respectam in totalitate. Am vrut doar sa ofer niste sfaturi si sa incurajez pe cei care citesc dar nu reusesc sa se exprime in scris.

#4
La inceput imi era greu sa inteleg cum se realizeaza o recenzie, intr-un final am deslusit misterul. Am descoperit o carte intitulata "Ghidul cercetatorului umanist-Introducere in cercetarea si redactarea stiintifica" de Magdalena Vulpe care mi-a fost de mare ajutor. Va ofer si voua informatiile gasite.
Exercitiul e drumul spre o recenzie reusita.
Recenzia este o prezentare, mai mult sau mai putin dezvoltata, de obicei la aparitie, a unei scrieri litarare sau stiintifice, cu comentarii si aprecieri critice.
Definitorii pentru recenzie sunt caracterul critic si, in mai mica masura, caracterul actual. Revistele nu primesc recenzii ale unor carti mai vechi de trei ani.
Recenzia cuprinde:
1. descrierea bibliografica, functionand si ca titlu
2.rezumatul, mai mult sau mai putin detaliat, al continutului
3. aprecieri critice
Observatii:
*recenzia poate cuprinde cateva date privitoare la autorul prezentat
*aprecierile critice nu constituie, neaparat un capitol separat. Ele pot sa insoteasca pas cu pas rezumatul

#5
note şi un ghid de stil pentru comentatorii

1. Un bun de revizuire ar trebui ca un minim fie informativ, dar dacă e bun va fi, de asemenea, de divertisment. Păstraţi trei lucruri, în scris, în timp ce mintea - cititorii dvs., de tipul de analiză, precum şi scopul de revizuire.

2. cititorii dvs. ar putea fi incepatori - sau specialişti avansate. Trebuie să scrie comentarii în moduri diferite, în funcţie de audienţă. Un cititor general nu va avea cunoştinţe tehnice detaliate. cititorii avansata va doresc informaţii de specialitate. Tipul de audienţă este probabil să fie determinată de publicarea - fie în presa scrisă şi pe Internet.

3. Tip de publicaţie va determina, de asemenea, tipul de control care este necesară. ziare şi reviste populare au comentarii foarte scurt - o parte cât mai scurtă cu 100-200 de cuvinte. reviste de specialitate ar putea avea comentarii pana la 2000 de cuvinte lung. Asiguraţi-vă că aveţi o idee clară a tipului de revizuire sunteţi scris de a cunoaşte prima publicare.

4. Scopul unei revizuiri este de a oferi un cont de subiectul în cauză (carte, film, joc, sau un eveniment) şi oferă un aviz motivat cu privire la calitatile sale. Dvs. de sarcină principală este de a raporta cu privire la conţinutul, abordare, şi domeniul de aplicare a lucra în beneficiul de cititori.

5. Chiar Comentarii scurte va fi mai mult succes dacă acestea au o structură fermă. Iată un plan de oase goale pentru o revizuire:

* Scurtă introducere
* Descrierea conţinutului
* Evaluarea valorii
* Comparaţie cu alte
* Concluzie

6. Dacă nu eşti scris pentru o revistă de specialitate, trebuie să scrieţi într-un mod simplu cititor-friendly.

7. Unele publicaţii da domeniul lor de aplicare comentatorii pentru manifestare off sau în curs de controversate. (Muzica pop, restaurant, şi comentatorii de televiziune par deosebit de predispuse la acest lucru), în general. Cu toate acestea, vi se va face cititorii dvs., o favoare, punând interesele lor înainte de dumneavoastră.

8. Dacă sunteţi scris pentru Web (în pagini ca acestea), amintiţi-vă să scrie în propoziţii scurte şi punctele mai scurtă decât ar trebui să o publicaţie pentru imprimare. Lectură proză prelungit pe un ecran de computer nu este uşor. Veţi putea menţine atenţia cititorului dvs. de "chunking" informaţiile.

9. În afară de jurnalişti profesionişti, majoritatea comentatorii nu platit. Cu toate acestea, tu vei a lua pentru a menţine carte, un CD sau obiectul pe care sunt revizuirea.

Revizuirea Structura

Aici este structura o recenzie de carte tipic de pe acest site Mantex.

1. Titlu

2. Sub-titlu

3. O propoziţie rezumat (zece cuvinte maxim)

4. Deschiderea alineat. Acest lucru ar trebui să fie o atenţie-grabbing, în ton de conversaţie, şi ar putea fi uşor provocatoare. Este scopul este de a introduce locul de muncă în curs de revizuire - şi să încurajeze vizitatorilor site-ului pentru a citi mai departe. (Cincizeci de cuvinte maxim)

5. Corpul de revizuire. Aceasta va fi o serie de paragrafe scurte - în jur de cincizeci cuvinte fiecare în lungime. Lungimea totală a revizuirii ar trebui să fie între 500 şi 1000 de cuvinte - cu comentarii mai lungi pentru lucrări deosebit de bun sau de interesant.

6. Revizuirea ar trebui să dea seama de unele calităţi de lucru pozitiv.

7. O revizuire tipic ar putea lua în considerare oricare din următoarele subiecte:

* Care este publicul ţintă?
* Este bine fizic produs?
* Este înclinate la nivelul corect?
* Are orice caracteristici neobişnuite?
* Ceea ce îl diferenţiază de publicaţii similare de tipul său?

8. Încheierea alineatul (cincizeci cuvinte maximă). Acest lucru se poate rezuma opinia recenzentului şi pot oferi o înfloritură personale care ecouri introducere.

9. Detalii complete bibliografice a lucrărilor în curs de revizuire - Autor (i) - Titlul şi sub-titlu - Locul publicării - Publisher - Data de publicare - Numar de pagini - ISBN completa

10. Revizuirea ar trebui să fie însoţită de un fişier grafic de sacou carte sau un pachet software de proiectare. Acestea pot fi luate de la site-ul editorului, sau de la Amazon
642-812 certification and 642-825 preparation for 650-393 certification.

#6
Daca ai fi incercat sa il traduci singur si nu ai folosit google tranlsate poate ar fi iesit ceva inteligibil, dar asa ce sa zic... smilie

#7
Citat:Acest lucru se poate rezuma opinia recenzentului şi pot oferi o înfloritură personale care ecouri introducere.

Tare de tot SmileSmileSmile Oare vorbeşte despre comunicatele iubiţilor noştrii aleşi?
“Most people would sooner die than think; in fact, they do so” - Bertrand Russell (1872-1970)

#8
Salut!

M-ar interesa, daca se poate, niste site-uri cu recenzii publicate. In situatia in care nu pot fi postate aici, va rog, sa mi le trimiteti prin PM/MP.

Va multumesc!
"Break, break, break
At the foot of thy stones, O Sea!
And I would that I could utter
The thoughts that arise in me!"

#9
In primul rand se gaseau modele de recenzii (lectie) in cartile de limba si literatura romana, nu mai stiu la ce clasa anume si nici daca se mai gasesc acum.
Pe net, fara a mai fi nevoie de traduceri anevoioase, iata ce spun moldovenii:
http://www.limbaromana.md/index.php?go=articole&n=377


Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  


Utilizator(i) care navighează în acest subiect:
1 Musafir(i)


  © 2014 delibris.net